“Kennis delen over Parkinson is belangrijk om bewoners zo goed mogelijk te verzorgen”

De ziekte van Parkinson is soms lastig te herkennen. En daar willen we vandaag, op Wereld Parkinsondag, extra bij stilstaan. Bij Vilente bundelt het Parkinson Expertise Team kennis over de ziekte en kan op deze manier advies geven binnen de organisatie. Parkinsonverpleegkundige Sabine Vermeer ging een tijdje geleden namens het PET langs bij Het Beekdal en Mooi Land om over Parkinson te vertellen. Er is namelijk nog genoeg te leren en te delen over de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson: een ziekte waarbij cellen in je hersenen langzaam kapot gaan. Dit zijn de cellen die het stofje dopamine aanmaken. En dopamine zorgt weer voor de aansturing van je spieren. De ziekte van Parkinson zorgt dus voor allerlei klachten rondom deze aansturing. Denk aan: moeite met bewegen, balans houden of problemen met nadenken.

Parkinson Expertise Team
Het PET is gericht op bewoners met Parkinson en kan adviseren op meerdere vlakken. Met een verpleegkundige, een oefentherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een diëtist, een huisarts, specialisten ouderengeneeskunde en fysiotherapeuten is het PET van alle markten thuis.

Herkenning
Tijdens de presentatie van Sabine waren veel geluiden van herkenning te horen toen Sabine kenmerken opsomde. Symptomen als wakker liggen, onrustige benen, slikproblemen en het verstijven van een patiënt kwamen collega’s bekend voor.

Tegelijkertijd riep de presentatie ook vragen op. Wat is het verschil met Parkinsonisme? Hoe gaan we om met het toedienen van de medicatie die op specifieke tijden gegeven moet worden? Hebben we na het horen van deze kenmerken niet meer bewoners met Parkinson dan we denken?

Kennis delen
Parkinson is lastig te herkennen, omdat het ziektebeeld heel breed is. Het kan dus voorkomen dat er bewoners zijn die nooit de diagnose hebben gehad van een arts, maar toch Parkinson blijken te hebben. Sabine: “Bij ieder persoon kan de ziekte van Parkinson er anders uitzien. De kennis die je hebt over de ziekte is daardoor niet op elke bewoner toepasbaar en dat maakt het erg lastig.”

De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Daarom is het juist belangrijk om de kennis die er is over Parkinson te delen met elkaar. “Door het verduidelijken van symptomen, uit te leggen waar collega’s op kunnen letten en door te laten zien hoe je iemand kan ondersteunen in de zorg hopen we deze doelgroep zo goed mogelijk te verzorgen en stabiel te houden.”