Ria, Verzorgende (IG)

“Het kost soms maar zo weinig moeite om iemand gelukkig te maken”

Bijdragen aan het geluk van onze bewoners. Dat is toch ook waarom we in de zorg werken?! Soms vraagt dat een andere manier van kijken naar jouw rol daarin. Natuurlijk denk je aan de arm om iemands schouder, een vriendelijk woord. Dat is heel waardevol. Maar waar het volgens mij vooral om draait, is de vraag wat belangrijk is in het leven van de bewoner. Dat is het uitgangspunt voor de zorg. En dat is nooit algemeen, maar stem je af op de persoon.

Een glunderende meneer Prins
In ons verpleeghuis wonen vooral mensen met dementie. Meneer Prins is één van hen. Hij lijdt eronder niet meer de dingen te kunnen als voorheen, dat merken we wel eens aan zijn humeur. Toen hij het steeds over zijn oud-werkgever had, bedacht ik: laten we gewoon bellen! Ik zocht samen met meneer Prins het nummer op en belde. Mijn hart maakte een klein sprongetje toen ik merkte dat ze hem nog kenden. Ik gaf de telefoon aan meneer Prins en hij nam glunderend het gesprek over. Toen ik meneer Prins een uurtje later vertelde dat hij zijn koffie niet bij ons kreeg, maar dat hij zo koffie ging drinken bij zijn oud-collega’s, moest hij huilen. Eerlijk gezegd moesten we allebei huilen. Het werd een dag met een gouden randje voor meneer Prins, voor zijn oud-werkgever en voor ons. Ik heb er een heel warm gevoel aan overgehouden.

Het was een spontane actie, maar ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Dit maakt mijn werk heel waardevol. Luister goed naar de bewoner en leer hem kennen. Zet ook deze stap en neem het initiatief. Het brengt je veel moois!

Ria Meyer is verzorgende (IG) bij Vilente St. Barbara.