“Aansluiten bij interesse hoogopgeleide mensen met dementie is belangrijk”

Het bezoek aan het meteorologisch centrum Meteogroup in Wageningen, werd door bezoekers van het Ontmoetingscentrum (OC) van Pieter Pauw gekwalificeerd als een “topmiddag”. Het OC werkt vaak met thema’s bij haar activiteitenaanbod. Net als de onlangs bezochte sluizen van Driel, hoorde dit uitstapje bij het thema ‘weer en klimaat’.

Het groepje bezoekers werd ontvangen door weerman Jordi Bloem. Na een rondleiding in de studio waar het weerbericht wordt opgenomen gaf Margot Ribberink, eveneens bekend van tv, een leuke demonstratie. “Zo nemen wij de uitzending op”, vertelde zij haar gasten. “Daarna volgde een wetenschappelijke rondleiding”, zegt Christa Brons, medewerker van het OC die de groep begeleidde. “Mede door hun academische achtergrond bleken de bezoekers verstand van zaken te hebben. Alle computermodellen werden zorgvuldig bestudeerd en de heren stelden veel gerichte vragen. Het werd een leuk gesprek van ‘wetenschappers onder elkaar’, waar iedereen zichtbaar van genoot.”

Dat is precies waar het bij het OC in Pieter Pauw om draait. “In het OC bieden we activiteiten voor mensen met dementie. Het is belangrijk dat we proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de interesses en het niveau van onze bezoekers”, zegt Christa. “Dat is goed voor het gevoel van eigenwaarde. Je telt nog mee.  Het is steeds weer een uitdaging om onze bezoekers op de juiste manier te prikkelen. Inmiddels hebben we gelukkig een netwerk opgebouwd in Wageningen, om wetenschappelijk getinte uitjes te kunnen organiseren.” Eerder waren er uitstapjes naar Marin, één van de grootste instituten ter wereld voor onderzoek naar hydrodynamica en maritieme technologie en naar de Wageningse wijngaard. Regelmatig is er een gast om een lezing te geven, bijvoorbeeld over de luchtvaart. “Door deze volwassen benadering voelen onze bezoekers zich  serieus genomen en een volwaardig mens”, aldus Christa.

Studio Meteoconsult OC Pieter Pauw naar Meteoconsult Computermodellen Meteoconsult 3 Computermodellen Meteoconsult 2