Nationale Ouderendag

De eerste vrijdag in oktober staat in het teken van ouderen: een goede gelegenheid om ouderen in heel Nederland in het zonnetje te zetten of hun wens in vervulling te laten gaan. Want, zoals het Nationaal Ouderenfonds mooi zegt: ‘oud worden doe je samen’.

Vandaag hebben we dat laten zien door een lang gekoesterde wens van bewoners van St. Barbara en de aanleunwoningen in vervulling te laten gaan, namelijk een winkeltje op de locatie. En vandaag was het dan eindelijk zover! 

Wens in vervulling
Teamleider Gwendolyn: ‘Hoe is het nou eigenlijk begonnen? Samen met mevrouw Smit was ik een kopje koffie aan het drinken toen ik haar vroeg hoe het wonen op St. Barbara bevalt. ‘Best wel goed’, was haar antwoord. ‘Maar ik mis wel wat… Namelijk het even naar de winkel gaan, om een pakje koekjes te kopen voor mijn visite. Een plekje waar je anderen ontmoet.’ En mevrouw Smit bleek dus niet de enige die dit miste.

Winkelhoekje St. Barbara: Spullen & Smullen

Dit was het startsein om aan de slag te gaan. Een werkgroep van bewoners, medewerkers en naasten heeft een enquête gehouden voor het assortiment, er werd een prijsvraag uitgeschreven voor de naam en er zijn moodboards gemaakt voor de sfeer die het winkelhoekje en het Grand Café mocht uitstralen.

‘Het winkeltje is 1 van de vele initiatieven die de medewerkers van St. Barbara en KrachtVaardig samen met naasten, buurtbewoners en vrijwilligers hebben opgepakt. Daar zijn we als Vilente erg trots op’, laat directeur Zorg & Behandeling Joeri van Kalleveen weten tijdens de feestelijke opening. ‘Deze verbinding en samenwerking sluit heel erg aan bij wat wij als Vilente willen zijn.’

Ook bij de gemeente Ede juichen ze dergelijke initiatieven toe. ‘Dit past bij de moderne samenleving’, aldus wethouder Peter de Pater. ‘Ik wens jullie allemaal hartstikke veel plezier van deze voorziening. Ik wens jullie toe dat de buurt dan vaker naar binnenkomt en een praatje met jullie maakt. En ook vraagt hoe het met jullie gaat. En jullie vragen dat ook aan de buurt, hartstikke leuk’, spreekt hij de aanwezigen enthousiast toe.  

Peter de Pater en mevrouw Smit

Mevrouw Smit en haar dochters hebben de naam van het winkeltje bedacht: Spullen & Smullen. Samen met de wethouder onthult mevrouw Smit de beachflag waar deze naam op prijkt en knippen ze het lint door.

Zowel de opening van het winkeltje als Nationale Ouderendag zijn goed gevierd. Na het feestje in de ochtend is er ‘s middag ook nog live-muziek met verse stroopwafels. De sfeer zat er goed in!