Gezellige gesprekken onder het koken op de Bosbes

Over een paar maanden verhuizen bewoners van De Klinkenberg naar de nieuwbouw aan de Amsterdamseweg. Daar wonen ze straks in een mooi tweekamerappartement. Per tien woningen is er een buurtkamer waar de bewoners samen met zorgmedewerkers, vrijwilligers en hun familie gaan koken. “In november zijn we begonnen we op woongroep de Bosbes om ons hierop voor te bereiden”, vertelt teamcoach Petra Veens. “De bewoners verheugden zich erop en ook als team keken we ernaar uit.”

Een paar dames hielpen vaak al mee als er een vrijwilliger kwam koken. “Ze vonden het erg leuk om iets om handen te hebben en om zichzelf een beetje nuttig te voelen.” Zo rond de klok van kwart voor vier nodigen de zorgmedewerkers bewoners uit om te komen helpen. Zij beginnen dan bijvoorbeeld met het schillen van de aardappelen. “Niet iedereen heeft altijd zin om te helpen, maar als ze ons bezig zien werkt dat toch aanstekelijk. Voor we het weten zitten we gezellig met een groepje te schillen en komen er gezellige gesprekken los aan tafel”, zegt Petra. Terwijl sommige bewoners dan weer eens in de pan roeren en helpen met het dekken van de tafel, begint het lekker naar eten te ruiken op de groep. “Heel huiselijk en goed voor de eetlust natuurlijk.” Na afloop wordt zelfs van de afwas een gezellig moment gemaakt.

Het koken zelf gaat steeds beter. “Het is even wennen om voor een groep te koken. De meeste medewerkers en ook vrijwilligers hebben een training gehad. Daarnaast hebben we gelukkig google en zoeken we het gewoon op als we iets niet weten.” De medewerkers willen een soort kookboek maken met recepten en handige tips. “Erg leuk om op die manier gebruik te maken van elkaars kookkwaliteiten. Bewoners delen soms ook lekkere recepten met ons. Ook die nemen we daarin mee.”

Koken op de Bosbes 1     Koken op de Bosbes 3
Koken op de Bosbes 6   Koken op de Bosbes 4
Koken op de Bosbes 2 Koken op de Bosbes 7