Meer dan 30 jaar vrijwilliger: “We doen het met liefde, recht uit ons hart”

Stina (76) en Gijs (78) Laamers zijn al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij Het Beekdal. En daarom verraste carnavalsvereniging De Dolle Instuivers het stel tijdens het carnavalsweekend met de hoogste verenigingsonderscheiding.  

Stina kan het nog steeds niet geloven als ze het heeft over de onderscheiding: “Het is een heel mooi gebaar. Wij vinden wat we doen gewoon, maar nu voel je ook de waardering.” Haar man Gijs is niet bij het gesprek aanwezig. Hij is naar Het Beekdal om koffie te drinken met de bewoners.  

Ouders
41 jaar geleden begon Stina met vrijwilligerswerk bij Het Beekdal. Haar man volgde na 10 jaar het voorbeeld van zijn vrouw. Stina: “We kwamen bij Het Beekdal voor onze ouders. Dan kan je ervoor kiezen om alleen een kopje koffie te drinken als je op bezoek komt, maar het is veel leuker om iets te doen voor anderen.”  

En zo startte dat wat Stina en Gijs nu na 41 jaar nog steeds met veel plezier doen. Een bingo organiseren, poffertjes bakken, wandelingen maken met bewoners of de kerstboom optuigen met kerst: Stina en Gijs zijn van alle markten thuis. 

“Je kan ervoor kiezen om alleen een kopje koffie te drinken als je op bezoek komt, maar het is veel leuker om iets te doen voor anderen.” 

‘Doen wat we kunnen’
Bij het oude Beekdal hadden Stina en Gijs vaak vaste activiteiten waarbij ze hielpen. Nu het nieuwe gebouw er is sinds 2019, helpen ze nog steeds, maar niet meer op vaste momenten. “We worden wat ouder, maar we doen wat we kunnen. Lorissa, de vrijwilligerscoördinator hoeft maar te bellen en we gaan er naartoe.” 

Want na al die jaren is het inspringen voor Het Beekdal nog niet gaan vervelen: “Als je iets hebt gedaan voor de bewoners, zeggen ze: ‘Het was weer gezellig, dankjewel.’ Dat doet je dan zo goed, daar doe je het voor!” 

Inspireren
Stina en Gijs zijn zich ervan bewust dat tijden veranderen en dat vrijwilligerswerk minder vanzelfsprekend is. Stina: “Tegenwoordig hebben mensen een veel drukker leven, maar vrijwilligerswerk is zo belangrijk en waardevol.” Stina en Gijs hopen met hun bijdrage mensen te inspireren.  

Toch blijft het stel over alles wat ze doen heel bescheiden. “Wij vinden het gewoon. Maar we doen het wel met liefde, recht uit ons hart” Lachend voegt Stina eraan toe: “Het zit gewoon in ons bloed, denk ik!” 

Ook vrijwilliger worden?
Wil jij net als Stina en Gijs kleur geven aan de dag van de bewoners bij Vilente? Meld je dan aan als vrijwilliger!