4 – Wanneer ben je een Corona zuster eigenlijk?

“Wanneer ben je een Corona zuster eigenlijk? Als je werkt als zuster op een Corona Care Centrum, of als je een zuster bent met Corona? Ik was eigenlijk nog een beetje overbluft door alle lieve reacties, op welke manier dan ook, op het vorige stukje. Het kwam uit het niets. Het was een leuk, gezellig werkweekend met nieuwe collega’s en geen gekke dingen. Zaterdagavond thuis had ik wel iets hoofdpijn. ‘Zuurstofgebrek na dat gekke masker’, zei ik nog. Op zondag nog steeds hoofdpijn, en toen gebeurde het: na het omkleden en rustig bijkomend op kantoor brak het koude zweet me uit. Zoals het een goede zuster betaamt gelijk collega gevraagd om te tempen: 39. Echt? Hoe kom ik daaraan, hoe kom ik eraf!! Ik ben nooit ziek, sprak zij spottend, weg vlekkeloze staat van dienst.

Thuis gekomen trof ik 1.92 schrik en verbazing aan op de bank: JE BENT ZIEK!!! (Nee, ik heb hoofdpijn, en dit helpt niet!) Moeten we in quarantaine nu? (Laat me, ik heb alleen hoofdpijn, ik ben/voel mij niet ziek!!) Een ziekmelding dus, als Corona zuster… Ik ben niet gek, dat is enkele reis covid-test. Dus op maandagmorgen werd keurig die procedure opgestart, en kon ik wachten op een oproep van de GGD. Mijn rots in de branding en 3 kinderen schrokken nu pas echt: Dat is in Arnhem mam! Bij het Gelredome, en je moet het supportershome in? Je mag pas weer naar binnen als je gedoucht hebt… Mocht het niet duidelijk zijn: ik heb 4 NEC fans in huis.

Met die ziekmelding bleek mijn gezondheid ineens gemeengoed. Heel veel lieve goedbedoelde appjes: hoe het gaat nu ik ziek ben? Ik heb het opgegeven te verklaren dat ik niet ziek ben, maar last heb van een snot-aanval. Dat ik niesbuien heb ,die echt niet 1,5 meter proof zijn, ook niet vanuit mijn elleboog. Ik vind het een opluchting, een bevrijding en grappig om normaal gesproken zo hard mogelijk te niezen, ken je dat? Zo’n nies waarvan je nachtdienst collega er van schrik bijna in blijft en het daarna mogelijk is om je rondje controle iets eerder te doen omdat de begane grond op Mooi-Land op magische wijze gewekt is. Heerlijk zo’n nies!

En ja, door dat snot krijg je een droog bekkie en een bijbehorend kuchje… Het klinkt wel spannend inmiddels of niet? Braaf antwoord ik iedereen: Het gaat goed met mijn ziek zijn, nog steeds kleurloos snot, en nee het stroomt inmiddels niet meer, als ik nies komt het wel uit mijn rechter traanbuis, hoofdpijn is eigenlijk weg, in de avond lijkt het soms of temp op wil komen ja, ik heb er zelfs een gruwelijk dure oorthermometer voor gekocht. Ik heb tussendoor inmiddels de kamer van mijn zoon behangen, dus de spierpijn in mijn hele lijf zal ik niet meetellen in mijn ziek zijn.

Inmiddels op donderdag kreeg ik na wat rondbellen door de teammanager eindelijk de uitnodiging voor de gewraakte covidtest. Vanmorgen was het zover, en die neuskweek was niet tof. Ik heb nieuwe woorden uitgevonden die het daglicht niet mogen zien… Opgelucht reed ik naar huis, snotneus of niet, ik wil het dan ook wel gehad hebben. Ik kan veel geduld hebben, nadruk op kan, ik heb eigenlijk geen geduld om eerlijk te zijn, ik kan gewoon goed doen alsof. Nietsvermoedend lag ik even lekker op bed toen ik gebeld werd: de arbo arts. Alarmbellen all-over… na 6 uur een uitslag, nog even op de vrijdagmiddag er tussen gejast?

Mijn zoon lag in de hangmat buiten en werd wakker van mijn verbaasde uitroep binnenshuis: HUH? Hoezo positief?? Dat kan niet, no way… huh… Het is echt zo: ik ben corona positief getest met hele milde klachten. Het slechte nieuws volgde daarna: met milde klachten bouw je geen antistoffen op, dus je kunt het een tweede keer krijgen. De informatie daarna is karig, eerlijk is eerlijk. Misschien dacht de dame dat mijn oprechte verbazing en complete lamlegging even geen info zou beklijven. Mijn werkgever verdient alle lof in deze procedure, vanaf mijn ziekmelding maandag. ( Echt he, die ziekmelding!)

Tot aan nu, waar ik even klaar ben met ziek zijn, ben ik er ziek van. Ik weet dat het coronateam nu extra uren moet maken met uitzoeken en regelen. Ik ga met mijn geaccepteerde corona-snotneus dit weekend in de zon zitten in de tuin, en alles laten bezinken, en ben zeer beperkt bereikbaar… Ik heb in ieder geval antwoord op mijn vraag. Ik ben een zuster met Corona… Slik.”