Ouderenzorg zoekt gezondheidszorgpsychologen

De ouderenzorg heeft meer gezondheidszorgpsychologen nodig. De vergrijzing neemt toe. En daarmee ook het aantal ouderen met uiteenlopende levensproblemen waarbij angst, depressie en bijvoorbeeld trauma’s voorkomen. Om hen goed te begeleiden sloegen ouderenzorgorganisaties in de regio Arnhem de handen ineen. Samen bieden zij opleidingsplekken aan voor GZ-psychologen.

Zorgprofessionals weten nog niet altijd hoe zij moeten handelen bij probleemgedrag bij ouderen. Om hier verbetering in te brengen is het essentieel dat de ouderenzorg meer GZ-psychologen opleidt. Daarom bieden ouderenzorgorganisaties Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Innoforte, Liemerije, Parago, Pleyade en Vilente opleidingsplekken voor GZ-psychologen. Dat doen zij onder de gemeenschappelijke naam “Gecombineerde Opleiding Psycholoog tot GZ-Psycholoog” (GOP). Hierbij verzorgt het expertise- en behandelcentrum Parago de begeleiding, en één van de GOP-partners een vaste opleidingsplek.

Aanpassing opleidingsprogramma
In september start de eerste basispsycholoog bij GOP. Om de opleiding voor deze toekomstige GZ-psycholoog zo succesvol mogelijk te maken zijn er aanpassingen nodig in het opleidingsprogramma. Die is nu nog niet helemaal aangesloten op de praktijk in de ouderenzorg. De opleiding richt zich nu vooral op de basis van de GZ-psychologie. Terwijl ouderen met specifiekere psychologische problemen kampen. Ook is er nog te weinig focus op de inzet van de GZ-psycholoog als regiebehandelaar en deskundige op het gebied van probleemgedrag bij ouderen. Terwijl ook dat hard nodig is in de ouderenzorg.

Ontvangst van VWS
Om hier verandering in te brengen ontvingen de initiatiefnemers van het GOP op 20 juni 2023 het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Tijdens dit bezoek kregen beleidsmedewerkers van het ministerie een breed beeld van de vraagstukken waar (toekomstige) GZ-psychologen in de ouderenzorg mee te maken krijgen. Daardoor begrijpen zij welke aanpassingen nuttig zijn in de opleiding. Zo kunnen we de expertise van GZ-psychologen nog beter laten aansluiten bij de zorgvraag van ouderen.

Leden van het GOP en beleidsmedewerkers van het Ministerie van VWS bij het werkbezoek, waaronder collega’s Marlijn Rovers (regionaal praktijkopleider GZ-psychologie, 4e van links) en Jobke Bekkers (manager behandeling en zorgvernieuwing, rechts)

Goede ontwikkelingen voor opleidingsplekken
Deze overleggen en de financiering van opleidingsplekken komen goed van de grond. Dat maakt het op termijn voor het GOP mogelijk om meer opleidingsplekken in de ouderenzorg te realiseren. Zo hoopt dit samenwerkingsverband snel bij te dragen aan het jaarlijks opleiden van meer GZ-psychologen.