‘Mijn mooiste herinnering is mijn huwelijksdag’

102 jaar! Deze zeer respectabele leeftijd heeft mevrouw Ten Böhmer inmiddels bereikt. Al 30 jaar woont zij in Het Beekdal in Heelsum. Eerst in het oude gebouw en na de nieuwbouw is mevrouw verhuisd naar de afdeling Klaproos. Zij geniet van haar appartement, maar mist wel het balkonnetje dat ze vroeger in het oude gebouw wel had. Daar verzorgde ze namelijk altijd de bloemetjes.

Een collega van Het Beekdal vond dit een mooie aanleiding om mevrouw Ten Böhmer een aantal vragen te stellen over haar leven.

Wat is uw geheim om deze leeftijd te kunnen en mogen bereiken?

Mevrouw Ten Böhmer geeft aan geen geheimen te hebben, maar: ‘In de avond geniet ik graag van een advocaatje of een glaasje rode wijn, wellicht draagt dat bij. Ook ben ik erg blij met de goede zorgen van de lieve medewerkers op Het Beekdal.’

Mevrouw hecht veel waarde aan ‘het houden aan afspraken’. Dat zorgt voor regelmaat. Ze gaat ’s avonds rond 23.00 uur naar bed.

Als u terugkijkt op uw leven wat is de mooiste herinnering?

‘Mijn mooiste herinnering is mijn huwelijksdag. Wij zijn net na de oorlog getrouwd in Ulft. In deze tijd was er nog veel op de bon, van familie kregen wij bonnen om onze trouwdag te kunnen organiseren en vieren. Een andere mooie en dierbare herinnering is het 25-jarig huwelijksfeest dat wij hebben gevierd bij de Westerbouwing in Oosterbeek.’

Houdt u van uitstapjes maken?

‘Ik geniet zeer zeker nog van het maken van uitstapjes, zoals toen we met de afdeling naar de Kerstafdeling bij de Intratuin zijn geweest.’ Helaas ziet en hoort mevrouw niet meer heel goed, dus ze verlaat zich bij de uitstapjes wel op haar kinderen of het zorgpersoneel dat meegaat. Ook is mevrouw recent naar een concert geweest voor haar verjaardag, want zij houdt heel erg van muziek. Op 3e kerstdag was haar zoon 50 jaar getrouwd en ook daar was zij bij aanwezig.

Wat vindt u nog leuk om te doen?

‘Ik kan erg genieten van luisterboeken, of een krant die wordt voorgelezen. Ook kijk ik erg graag naar voetbal, ook het vrouwenvoetbal vind ik leuk. Jammer dat het WK voorbij is.’

Heeft u nog wat te wensen?

Mevrouw geeft aan dat ze hoopt nog heel lang van haar kinderen te mogen genieten. Inmiddels heeft mevrouw ook achterkleinkinderen, de jongste is een jaar. Een kleinzoon van mevrouw komt vaak langs om muziek voor mevrouw te maken, hij speelt dan op zijn gitaar.

Bent u vroeger naar school geweest en heeft u gewerkt?

Mevrouw is vroeger wel naar school geweest en heeft daar onder andere geleerd het huishouden te doen en te naaien. ‘Ik heb heel veel genaaid voor mijn kinderen en kleinkinderen en vond dat heel fijn om te doen.’ Helaas ziet mevrouw nu niet meer voldoende en heeft ze het naaien op moeten geven.

Mevrouw heeft ook geleerd voor conductrice op een bus en zij heeft dit werk gedaan tot haar huwelijk. Na haar huwelijk heeft mevrouw niet meer gewerkt maar voor haar man en kinderen gezorgd. ‘Kinderen hebben je nodig!’

‘Mijn rijbewijs heb ik nooit gehaald, ik deed alles op de fiets.’

Wat is uw lievelingseten?

Mevrouw kan heel erg genieten van een zoute haring. Ook een slaatje en avocado lust zij graag. Haar kinderen nemen vaak iets mee voor hun moeder.

Mevrouw Ten Böhmer: hartelijk bedankt voor het gezellige interview! Vooraf gaf zij aan dat ze er best een beetje tegenop zag, maar het gelukkig toch heel leuk vond.

We hopen dat mevrouw nog lang bij ons mag wonen en zeker nog lang van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen mag genieten.