Mark weet: Ik blijf hier tot mijn pensioen

“Vilente denkt echt met je mee.” Mark spreekt uit ervaring, bij Vilente heeft hij al in verschillende functies gewerkt. Hij maakt zelfs een uitstapje naar een andere zorgorganisatie, maar komt weer terug en voelt zich helemaal op zijn plek.

Wat past bij jou?

Met zijn teamcoach en later iemand van P&O heeft Mark een aantal goede gesprekken. Mark kan in een andere functie aan de slag, als Helpende. “Er werd naar mij geluisterd en mijn ervaring en kwaliteiten werden gezien. Je hoeft niet altijd hoger de ladder op. Het ging om: wat past bij jou, wat kunnen we voor jou doen.”

Mark werkt als Helpende op een afdeling met bewoners met dementie. Hij is bij Vilente gestart als SPW’er en deed daarna de VIG-opleiding. Maar eenmaal aan de slag als VIG’er, komt Mark erachter dat de verantwoordelijkheid te zwaar op hem drukt. “Ik kwam mezelf ontzettend tegen”, vertelt hij. “Ik lag ‘s nachts in bed te piekeren of ik alle medicatie wel goed verdeeld had.”

Kleinschalig en collegiaal

Het kleinschalige en laagdrempelige van de locatie vindt Mark het leukste aan zijn werk. Bij de overdracht ’s morgens komen alle collega’s bij elkaar. Als er iemand ziek is zoeken ze samen naar oplossingen. “Een tijdje geleden had onze afdeling een zieke en was het erg druk. Zonder dat we het gevraagd hadden, kwam er een collega van een andere afdeling na de lunch naar ons toe. Zo nu hebben jullie pauze, zei ze, ik neem het even over.”

Ook als Mark in korte tijd zijn beide ouders verliest, ervaart hij veel steun. “Van mijn directe collega’s, maar ook van het management. Ik kreeg bijvoorbeeld een mooie persoonlijke kaart van de regiomanager. Er werd geen druk op me gelegd, ze leefden mee en dat gaf een goed gevoel.”

Mensgerichte zorg

Een goed voorbeeld van mensgerichte zorg is volgens Mark hoe de familie wordt betrokken. “Het is kleinschalig en huiselijk. Zo is er een echtgenoot van een bewoonster die graag helpt met aardappels schillen.”

Bij een andere bewoonster doet alles pijn, eigenlijk wil ze daarom niet uit bed geholpen worden. Mark en zijn collega’s zingen met haar oud-Hollandse liedjes. “Dat vindt ze leuk en het leidt haar af.” Zo passen Mark en zijn collega’s hun aanpak aan op wat een bewoner nodig heeft. “We krijgen goede trainingen van de ergotherapeut en we evalueren hoe het gaat. Vilente is echt een geoliede machine. Allerlei disciplines werken samen en borgen de zorg. De ergo, de diëtist, logopedist, noem maar op!”

Hoe ziet een dag als Helpende eruit?

Na de overdracht ’s morgens begint Mark in de huiskamer. Hij opent de gordijnen, zet een muziekje aan en zorgt voor koffie en thee. “Ik maak het graag gezellig, dan start je de dag goed op voor de bewoners. Sommigen zijn al vroeg wakker. Ze kunnen ons oproepen via het piepersysteem. En soms wil iemand juist wat langer in bed blijven, dat mag natuurlijk ook.”

Het werk als Helpende is heel divers. Mark helpt bewoners met douchen en aankleden, toiletbezoek, de kamers opruimen, schone kleding verdelen en materialen aanvullen. Bij de maaltijden stimuleren Mark en zijn collega’s dat bewoners zo veel mogelijk zelf doen. Hun eigen pauzes houden ze in dezelfde ruimte. “Dat is win-win”, vertelt Mark; “wij houden een oogje in het zeil en bewoners vinden het fijn omdat onze gezichten vertrouwd zijn.”

Ruimte voor eigen inbreng

Mark houdt van een grapje tussendoor. Hij pakt ook graag een activiteit op met bewoners. Daarbij kan hij putten uit 12 jaar ervaring als activiteitenbegeleider. Hij let goed op wat een bewoner leuk vindt en nodig heeft. “Als iemand heel nerveus is, ga je natuurlijk geen drukke activiteit doen, dat stem je af.”

Omdat Mark de lange gangen in het gebouw maar saai vindt, besluit hij met een collega te gaan shoppen. Ze kopen een flink aantal hangplanten en nemen ook een knuffelaap mee. “Eén van de bewoners is in een later stadium van dementie en ik wist dat die aap voor haar een hele zachte warme knuffel zou zijn.”

Terug van weggeweest

Hoe leuk Mark het ook heeft bij Vilente, in 2021 besluit hij zijn ontslag in te dienen. “Je hoort vaak dat het goed is om ook eens wat anders te proberen en ik zag een vacature bij een verzorgingshuis bij mij in de buurt.” Mark heeft er een goed gesprek en wordt meteen aangenomen. Maar in de praktijk valt het hem tegen. Na veel wikken en wegen besluit Mark terug te gaan naar Vilente. Daar kan hij gelukkig weer aan de slag op zijn vaste locatie. “Eén van de bewoners zat rechtop in bed toen ik op haar kamer kwam. ‘Hoera, hoera’, riep ze.”

Goed geregeld

“Het is bij Vilente gewoon heel goed geregeld. Je hebt hier alles wat je nodig hebt zoals tilliften, een stedy en een aantrekhulp voor steunkousen. Contractzaken zijn op orde en er is altijd overleg, niets wordt zomaar opgedragen.” Wat Mark erg waardeert is dat er goed naar hem geluisterd wordt. Zijn mening doet ertoe en hij wordt gewaardeerd. “Ik ga nergens meer naar toe”, zegt hij; “ik blijf hier tot mijn pensioen!”

Ligt jouw hart ook bij de zorg voor ouderen?

Spreekt het verhaal van Mark je aan en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn bij Vilente? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met onze P&O afdeling via 088 0321 350.