Maatregelen rondom het coronavirus

Hieronder leest u hoe de maatregelen in verband met corona er op dit moment uit zien. Ook vindt u hier antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u nog vragen na het lezen? Neem dan contact op met de locatie. U kunt uw vragen ook stellen via corona@vilente.nl.

Wij verzoeken u ook andere bezoekers van uw naaste te informeren over de maatregelen bij bezoek. Vraag ook hen de maatregelen te volgen. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, zorgen we samen voor een veilige omgeving voor iedereen.

FAQ – Antwoorden op de meest gestelde vragen van naasten van bewoners

Mag ik op bezoek komen?

U bent van harte welkom, tenzij er sprake is van besmettingen. Er gelden voorzorgsmaatregelen in lijn met de landelijke richtlijnen. Deze kunt u nalezen bij de vraag: 'Waar moet ik rekening mee houden als ik op bezoek kom'. Vanaf 26 juni geldt er geen beperking meer voor het aantal bezoekers per dag. Houdt u er rekening mee dat er wel 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

In het overzicht hieronder vindt u per locatie welke bezoektijden er gelden. Als u buiten deze tijden op bezoek wilt komen, overleg dan eerst met de locatie.

Hieronder vindt u het overzicht van de bezoektijden.

Locatie Bezoektijden
Mooi-Land 13.30 - 16.30 uur
18.30 – 21.00 uur
Het Beekdal 11.00 - 20.00 uur
De Klinkenberg 11.00 – 20.00 uur
St. Barbara 11.00 – 20.00 uur
De Pleinen 11.00 – 20.00 uur
Pieter Pauw 11.00 - 20.00 uur

Waar moet ik rekening mee houden als ik op bezoek kom?

  • Houd altijd 1,5 meter afstand:
    Bewaar altijd 1,5 meter afstand tot mensen waarmee u niet in hetzelfde huis woont. Hierdoor beschermt u zichzelf en anderen tegen een mogelijke besmetting.
    Uitzondering: zijn u en degene die u bezoekt beide volledig gevaccineerd dan hoeft u binnen het appartement onderling geen afstand te houden. Buiten het appartement blijven de standaardregels van toepassing.
  • Was uw handen of desinfecteer ze
    Bij binnenkomst wast u uw handen of ontsmet deze grondig.
  • Per 26 juni is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht. Het staat u uiteraard vrij om een mondkapje te dragen als u dat wenst.

Wij verzoeken u ook andere bezoekers van uw naaste te informeren over deze maatregelen.

Wat moet ik doen wanneer ik klachten heb of in afwachting ben van een coronatest?

Blijf thuis bij klachten
Ook als de klachten licht zijn, blijft u thuis en maakt u een afspraak voor een test. In afwachting van de test en de testuitslag, stelt u het bezoek uit. U kiest daarmee voor de veiligheid van uw naaste, diens medebewoners en onze medewerkers. Het maakt hierbij niet uit of u wel of niet gevaccineerd bent.

Klachten vanuit een aandoening (bijvoorbeeld hooikoorts) zijn soms moeilijk te onderscheiden van coronaklachten. Alleen een test kan hier zekerheid over geven. Indien de klachten nieuw zijn voor u en passen bij corona, raden wij u aan om u te laten testen. Indien u bekend bent met uw klachten en zeker weet dat dit geen corona klachten zijn, verzoeken wij u vooraf contact op te nemen met de locatie om te overleggen.

Indien u geen overleg heeft gehad en met klachten op bezoek komt, kan het zijn dat een medewerker u hier op aanspreekt en verzoekt om op een ander moment, na 48 uur zonder klachten, terug te komen.

Wat moet ik doen wanneer er corona bij mij is vastgesteld?

Als u kort geleden nog bij uw naaste op bezoek bent geweest, neem dan direct contact op met de locatie van uw naaste en meld dat u besmet bent met het coronavirus. Laat dan ook weten wanneer u voor het laatst op de locatie bent geweest.

Wat gebeurt er als er een verdenking van besmetting is op de locatie?

Bezoek aan de bewoner om wie het gaat wordt dan tijdelijk uitgesteld. Het kan ook zijn dat het bezoek aan alle bewoners van de betreffende afdeling moet worden uitgesteld. De testuitslag is over het algemeen binnen 24 uur bekend. Als de testuitslag negatief is kan het bezoek daarna snel weer komen.

Wat gebeurt er als er een besmetting is op de locatie en verandert er iets in de zorg voor mijn naaste?

De zorg gaat zo veel mogelijk door zoals uw naaste dit gewend is. Medisch noodzakelijke afspraken (bijvoorbeeld met de tandarts) gaan gewoon door. Afspraken met de kapper en de pedicure kunnen niet altijd doorgaan. Afhankelijk van de situatie bekijken we wat mogelijk is.

Bezoek zal worden uitgesteld. Afhankelijk van de situatie betreft dit bezoek aan de besmette bewoner of aan alle bewoners van de afdeling. We proberen ondanks deze beperkingen op alternatieve manieren contact met familie te organiseren. Dit kan niet het warme gevoel van fysiek bezoek vervangen en het vraagt organisatorisch ook veel van de zorgmedewerkers. We vragen dan ook uw begrip als dit soms lastig blijkt.

Al het personeel draagt persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondmasker, handschoenen, een spatbril en een schort. Hierdoor zijn de medewerkers bijna onherkenbaar voor de bewoners.

Hoe staat het met het vaccineren van bewoners?

De meeste bewoners zijn gevaccineerd. Er komen steeds vaker nieuwe bewoners bij ons wonen die ook al gevaccineerd zijn. Voor nieuwe bewoners die nog niet gevaccineerd zijn maar dat wel willen of bewoners die alsnog een vaccinatie willen, worden regelmatig vaccinatierondes georganiseerd.

Mag ik mijn naaste aanraken tijdens het bezoek?

De algemene maatregelen over afstand gelden ook binnen Vilente. Dat betekent dat we afstand houden tot alle mensen die niet tot ons huishouden behoren. Als u volledig gevaccineerd bent en op bezoek komt bij iemand die ook volledig gevaccineerd is, hoeft u in het appartement van de bewoner geen afstand te bewaren. Buiten het appartement blijven de standaardregels van toepassing.

Mag ik koffie pakken in de huiskamer tijdens mijn bezoek?

De richtlijnen van de RIVM en branchevereniging Actiz stellen dat bewoners niet in hun vrijheid beperkt mogen worden door bezoekers. Dit betekent dat de ‘algemene’ huiskamer niet opengesteld is voor bezoek, zodat de bewoners zich daar vrij kunnen bewegen.

U kunt uw verzoek tot koffie/thee uitspreken en waar mogelijk zal hierin worden voorzien.

Mag onze hond mee?

De hond mag mee naar binnen als hij geen luchtweg en/of maag-darmklachten heeft.

Kan ik met mijn naaste meenemen naar buiten of naar huis?

U kunt uw naaste meenemen naar buiten of voor een huisbezoek. Neem daarbij de algemene maatregelen in acht.

Mag ik op locatie gebruikmaken van het sanitair?

Ja, elke locatie heeft een bezoekerstoilet waar u als bezoeker gebruik van kunt maken.