Kunstwerk ‘Het Knuppeltje’ vindt nieuw thuis bij De Klinkenberg

Maandagmiddag heeft de wethouder van de gemeente Ede, Karin Bijl, samen met bewoners van De Klinkenberg het bronzen beeld ‘Het Knuppeltje’ opnieuw onthuld. Dit werk, vervaardigd door Jan van Luijn (1916 – 1995), toont een ontspannen jongen in nonchalante kleding, met blote voeten, die rustig in de verte tuurt en zijn ogen afschermt tegen de felle zon. Het kunstwerk heeft een nieuwe plaats gekregen op het terrein van De Klinkenberg aan de Concordiahof in Ede.

Oorspronkelijk werd het bronzen beeld in 1967 geplaatst bij de LTS (later bekend als scholengemeenschap Het Streek) aan de Amsterdamseweg. Na de sloop van de school belandde het beeld op de gemeentewerf. “Wachtend op het juiste moment en de perfecte locatie om weer te schitteren in het publieke domein”, aldus Karin Bijl. “Na tien jaar van ‘wachten’ heeft het eindelijk een nieuw thuis gevonden op het terrein van Vilente de Klinkenberg, waar het opnieuw zijn verhaal kan delen met voorbijgangers en bezoekers.”

Oud-docenten
Tijdens de heronthulling waren er bijzondere gasten aanwezig, waaronder enkele oud-docenten die in de jaren ’60 werkzaam waren toen ‘Het Knuppeltje’ voor het eerst bij de LTS werd geplaatst. Ook ‘jongere’ docenten waren aanwezig, die nu de kans kregen om het kunstwerk, dat destijds een deel van de school vormde, in levenden lijve te ervaren.

Beeldhouwer
Jan van Luijn (1916 -1995) was de beeldhouwer die dit beeld creëerde. Naast beeldhouwer was hij ook monumentaal ontwerper en docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht. Zijn werken zijn in vele steden door heel Nederland te bewonderen.