Het laatste afscheid

Zorgmedewerkers krijgen te maken met bewoners die overlijden. Het is belangrijk dat zij nabestaanden goed begeleiden bij dit laatste afscheid.

Myrthe van der Werf en Regine Tolkamp zijn verpleegkundige kwaliteit en innovatie met als aandachtsgebied palliatieve zorg. Zij geven aan dat er in de begeleiding na een overlijden vaak overlap zit met het werk van uitvaartverzorgers. ‘Wij willen dit graag zorgvuldig met elkaar oppakken. Dit zorgt ervoor dat familie en naasten met een goed gevoel kunnen terugkijken op de eerste momenten na het overlijden van hun dierbare.’ 

Om alles zo prettig mogelijk te laten verlopen en om te vertellen wat de uitvaartverzorgers precies doen, heeft Monuta uitvaartverzekering een klinische les aangeboden op Vilente-locatie De Pleinen in Ede. Een aantal verzorgenden en verpleegkundigen van locaties De Pleinen, St. Barbara en de Klinkenberg deed hieraan mee. Zij zijn aandachtsvelders palliatieve zorg.

Myrthe: ‘Er is tijdens deze klinische les onder andere stilgestaan bij wat er moet gebeuren na een overlijden, wat de wettelijke regels zijn, de laatste verzorging en de verandering van het lichaam.’

Daarnaast heeft Monuta een waakmand overhandigd. De waakmand is een mand gevuld met materialen die de naasten van een stervende steun en comfort kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan een fleecedekentje, muziek en geurkaarsen. 

Myrthe (2e van links) nam samen met verzorgenden Tineke en Priscilla de waakmand in ontvangst van Monuta.