Een zinvolle invulling van de dag

Ontmoetingscentrum in Pieter Pauw

“Ik had nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden, maar sinds september kom ik hier twee keer per week met veel plezier. Het is erg gezellig, maar daarnaast wordt ook mijn geheugen getraind. En ik krijg ook nog de nodige beweging. Ik kan het iedereen aanraden.” Arie Rietveld (84) heeft problemen met zijn geheugen. Daarom gaat hij naar het Ontmoetingscentrum van Pieter Pauw. Het doet hem goed, en het zorgt er voor dat hij langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Het Ontmoetingscentrum is een professionele dagbesteding met ontspanning, activiteiten en leuke contacten. Onder begeleiding van beroepskrachten en vrijwilligers is er een gevarieerd dagprogramma dat meer structuur kan bieden in het dagelijks leven.

Arie Rietveld vertelt hoe een dag op het Ontmoetingscentrum er uit ziet. “Ik word ’s ochtends opgehaald door een busje, dat is geregeld vanuit de gemeente. Er zijn hele goede attente chauffeurs, die vooraf een appje sturen zodat je niet onnodig staat te wachten. In Pieter Pauw beginnen we de dag met koffie en we lezen de krant. Dan bespreken we wat er zoal in de wereld gebeurt. Maar we vertellen elkaar ook persoonlijke dingen uit ons eigen leven. Daarna is het tijd voor bewegen. Ze hebben hier allemaal leuke activiteiten die je geheugen en je reactievermogen trainen. Zelf vind ik het provinciespel heel leuk. We gooien dan met een dobbelsteen en moeten de namen van de steden en dorpen herinneren. Heel af en toe gaan we sjoelen, dat is ook weer goed om te rekenen. Heel af en toe hebben we speciale uitstapjes. Dan gaan we wandelen op de Grebbedijk, of zelfs met de Vilentebus naar de Grebbeberg.”

Tanja Duijnhouwer is een van de beroepskrachten die de bezoekers in het Ontmoetingscentrum begeleidt. “Soms lukt het niet meer om de dag zelfstandig, of op een zinvolle manier door te brengen. Bijvoorbeeld door vergeetachtigheid, psychische klachten of omdat mensen minder goed ter been zijn. Hierdoor kunnen ze ook lastig sociale contacten onderhouden. Voor sommige ouderen kan dit heel eenzaam zijn. Wij doen ons best om een gevarieerd programma aan te bieden en bezoekers op hun eigen niveau te benaderen. Zo hebben we een speciaal programma voor hoger opgeleiden en jonge mensen met een vorm van dementie.”

Ria Rietveld is de vrouw van Arie. Ook zij vindt het erg fijn dat haar man twee keer per week naar het Ontmoetingscentrum in Pieter Pauw kan. “Normaal gesproken ben ik 24 uur per dag mantelzorger. Maar als Arie naar het Ontmoetingscentrum gaat, kan ik mijn eigen dingen doen. Of even niks doen, want af en toe is het ook lekker om een paar uurtjes niet ‘aan’ te staan. En als Arie weer thuiskomt, heb ik nieuwe energie. Maar het is dan ook opnieuw gezellig. Want dan vertelt hij wat hij allemaal in het Ontmoetingscentrum heeft gedaan en besproken. Op die manier hebben we thuis dan andere gespreksonderwerpen en die afwissing is ook fijn.”

Bezoekers aan het Ontmoetingscentrum hebben normaal gesproken een indicatie WMO of WLZ van de gemeente nodig. Maar op de woensdagen 30 maart, 6 april en 13 april is er van 10.00 tot 12.00 uur een open ochtend. Iedereen kan dan binnenlopen bij Pieter Pauw aan de Costerweg 75 om te kijken wat er zoal in het Ontmoetingscentrum gebeurt. Partners zijn uitdrukkelijk ook welkom op de open ochtenden.

Meer weten over het Ontmoetingscentrum? Neem dan contact op met Vilente via tel. 088-0324114, of e-mail klantadvies@vilente.nl. Of kijk op www.vilente.nl/locaties/pieter-pauw.