Bewegen maakt het brein gezond

Vilente heeft vorig jaar een nieuwe functie binnen de organisatie geïntroduceerd: de Bewegingsagoog. Voor de locaties Mooi-Land (Doorwerth), De Klinkenberg (Ede) en Pieter Pauw (Wageningen) zijn speciaal hiervoor vacatures opengesteld. De insteek: wil jij als Bewegingsagoog mensgerichte zorg geven en bijdragen aan onze visie: ‘Thuis bij Vilente, Vilente bij u thuis.’? Joeri van Kalleveen, Manager Advies en Behandeling en Extramuraal, vertelt meer over het hoe en waarom.

“Ach, eigenlijk weten we het als betrokken medewerkers van Vilente heus wel. Bewegen maakt het brein gezond. Dat geldt voor onze cliënten maar ook voor onszelf. Ga maar na. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zorgt een goede doorbloeding van het brein voor connectiviteit tussen de stoffen in het brein. Dit wil zeggen dat hersenhelften beter zijn verbonden en dit de motoriek en cognitie ten goede komt. Hoe krijg je die optimale doorbloeding? Door te bewegen! Om die reden vindt Vilente het belangrijk dat cliënten op een verantwoorde wijze blijven bewegen.”

Met die meer dan terechte woorden in de achterzak gaan de bewegingsagogen aan de slag. De nieuwe collega zorgt ervoor dat cliënten de zorg krijgen die ze nodig hebben én dat zij een hoge kwaliteit van leven ervaren. “De opdracht aan de nieuwe bewegingsagogen luidt daarom ook: bedenk een actief programma met gezond bewegen als rode draad. Maar de functie is veel breder.”

Verantwoord bewegen
De bewegingsagoog organiseert zowel individuele als groepsgerichte fitness- en bewegingsactiviteiten voor senioren. Onder zijn/haar deskundige begeleiding blijven mensen op een enthousiaste en verantwoorde wijze in beweging. Joeri: “Het programma moet voor iedere patiëntengroep toegankelijk zijn. Een bewegingsprogramma op maat. Geschikt voor groepen, maar ook voor individuele cliënten, want iedereen is tenslotte verschillend. De ene bewoner is mobieler dan de andere.”

Een prachtige rol voor de bewegingsagoog
Een andere taak van de nieuwe functionaris is de ‘helpende hand’ bieden bij activiteiten van de fysiotherapeut. Verder gaan de bewegingsagogen in Mooi-Land, De Klinkenberg en Pieter Pauw aan de slag met het activeren van ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), het aanjagen en aanmoedigen van bewegen door de zorgmedewerkers en het bedenken van leuke (bewegings)activiteiten. Kortom, er is een prachtige rol voor de bewegingsagogen weggelegd.

Het spreekt voor zich dat de nieuwe collega’s ondernemend en enthousiasmerend zijn. Joeri met een knipoog: “Wie weet zien we straks wel bootcamps ontstaan in- en rond de locaties, waar vooral de lach op de gezichten van de cliënten centraal staat. Dat zou top zijn.”