Verhalen uit de praktijk

Het verhaal van de thuiszorgmedewerker

Meer kwaliteit voor cliënt door zelfstandige teams

“In de thuiszorg van Vilente werken we met zelfstandige teams. Niet alleen wij, maar ook de cliënten zijn daar blij mee,” vertelt Anita Meurs enthousiast. Anita koos na een opleiding in mode en kleding bewust voor de zorg. Het zat er eigenlijk altijd al in, zij was de persoon waar iedereen met problemen terecht kon. Bovendien heeft ze veel affiniteit met ouderen. Hen ondersteunen en helpen, daar ligt haar hart. “Ik heb een heel groot inlevingsvermogen. En empathisch vermogen moet je echt wel hebben in de zorg. Ik zie de mens achter de zorg en kijk verder dan wat het boekje voorschrijft.” Anita werkt nu als verzorgende IG in de thuiszorg van Vilente.

Meer kwaliteit voor cliënt door zelfstandig teams
Voor Anita betekent het werken in een zelfstandig thuiszorgteam dat ze de ruimte heeft om samen met de cliënten en soms ook met mantelzorgers en huisarts, de zorg zo in te richten, dat dit voor hen optimaal is. “De relatie met cliënten is daardoor hechter geworden. Er is meer ruimte voor overleg, meer begrip. Ik had laatst een cliënt die zei; jullie team loopt als een geoliede machine. Dat geeft echt een goed gevoel. De lijnen zijn veel korter, doordat we nu zelf bepalen welke actie we ondernemen. Het loopt niet meer over zoveel lagen, waardoor er ook minder fouten worden gemaakt.” De veranderde manier van werken kost het team nu nog wat meer tijd, maar dat ziet Anita als een investering. “Het is heel interessant, ontzettend leuk om zo te werken en het is alleen maar goed voor ons en voor onze cliënten!”

‘Fijn dat mijn moeder in zulke goede handen is’
Mantelzorgers geven aan dat zij de nieuwe werkwijze waarderen. Ook zij merken dat de lijntjes korter zijn door meer direct contact met het team. “Met Pasen hadden de kinderen van een cliënt afgesproken dat de ene dag de één iets met moeder ging doen en de andere dag de ander. Toen bleek dat ze allebei op dezelfde dag waren geweest. Ze hadden een leuke dag gehad, maar de zorg was voor de dag daarna wel afgezegd. Toen ik daarachter kwam, heb ik haar zoon gebeld om dit kort te sluiten. Omdat we nu zelf roosteren, kon ik direct regelen dat er toch nog iemand kwam om de zorg voor die middag te verlenen. Later kreeg ik een sms van de zoon: ‘fijn dat je zo alert was, fijn dat mijn moeder in zulke goede handen is’. Daar doe je het toch allemaal voor!”

Ook in de woonzorgcentra van Vilente wordt hard gewerkt om de zorg anders te organiseren. Zo zijn er steeds meer kleinschalige woonvormen. Je ziet daarnaast dat de familie van de bewoners of andere mantelzorgers, vrijwilligers en de zorgverleners van Vilente steeds meer een hecht team vormen en samen als het ware ‘een samengesteld gezin’ vormen rondom de bewoner.

Vilente biedt thuiszorg, verzorg- en verpleeghuiszorg en aanvullende diensten in Renkum, Ede en Wageningen.