Verhalen uit de praktijk

Het verhaal van de ergotherapeut

Door gezamenlijke aanpak, mensen beter van dienst zijn

Ergotherapeut Martha le Fèbre haalt veel voldoening uit haar werk. “Als ergotherapeut kan je echt het verschil maken voor mensen. Wanneer alledaagse dingen die eigenlijk heel normaal zijn ineens een probleem worden kunnen wij vaak ondersteunen. Bijvoorbeeld als iemand moeite krijgt met het aantrekken van sokken en schoenen, of tandenpoetsen. Of mensen die moeite hebben om het bed uit te komen of op te staan uit een stoel. Zo helpen wij iedereen om weer zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven”.

Onlangs kwam Martha thuis bij een meneer met ernstige artrose. Hij heeft doorlopend pijn. Het grootste deel van de dag brengt hij door in zijn sta-op-stoel. In huis kan hij zich nog redden met zijn trippelstoel, een aangepaste bureaustoel. Met hulp daarvan doet hij bijvoorbeeld een afwasje en kan hij computeren. Ook heeft hij een scootmobiel waarmee hij iedere week naar bijeenkomsten van zijn geloofsgemeenschap gaat. Het probleem is echter dat al deze hulpmiddelen niet geschikt zijn om lang op te zitten, zeker niet met artroseklachten. Met als gevolg dat deze meneer teveel alleen op zijn kamer zit.

“Zijn familie zag hem langzaam somberder worden. Vooral toen bekend was dat hij zijn scootmobiel mogelijk kwijt zou raken. Samen met de familie heb ik gekeken hoe we dit probleem in de breedte konden aanpakken. Allereerst hebben we de leverancier van de trippelstoel gevraagd om de zitting aan te passen met dikker schuim, zodat meneer hier langer zonder pijn op kan zitten. De sta-op-stoel werd ook gelijk op maat afgesteld en ik heb meneer advies gegeven hoe hij hier beter gebruik van kan maken, zodat hij minder pijn heeft.” Aldus Martha.

Vervolgens heeft Martha samen met de familie een gesprek gehad met de WMO-consulent van de gemeente met het doel om samen een oplossing te vinden voor een goede vervoersvoorziening. De scootmobiel dreigde immers weg te vallen en dat zou betekenen dat de meneer niet meer naar de activiteiten buitenshuis zou kunnen gaan, die voor hem zo belangrijk zijn. “Van belang was dat hij een hulpmiddel zou krijgen waar hij langere tijd in zou kunnen zitten en waarmee hij bijvoorbeeld zelf boodschappen kan doen. Ik heb de WMO-consulent voorgesteld om een elektrische rolstoel beschikbaar te stellen die helemaal is aangepast aan de zitproblemen van meneer. Hiermee kan hij op bezoek naar zijn vrienden en met de regiotaxi kan hij naar de bijeenkomsten van zijn geloofsgemeenschap. Het grote pluspunt is dat hij daar met de rolstoel ook naar binnen kan, wat met de scootmobiel onmogelijk was.” Toen Martha na korte tijd terugkwam om te kijken hoe het ging, werd ze getrakteerd op een stralende lach van de meneer. “Er was toen ook ruimte om naar andere problemen te kijken die hij ondervond en samen spraken we af dat hij bezocht zou worden door de fysiotherapeut en diëtist.”

Martha werkt veel samen met andere collega’s vanuit verschillende disciplines, zoals een fysiotherapeut. Ze behandelt mensen thuis of op één van de locaties van Vilente. “Door deze gezamenlijke aanpak kunnen zij mensen beter van dienst zijn en ervoor zorgen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren.”

Vilente biedt thuiszorg, verzorg- en verpleeghuiszorg en aanvullende diensten in Renkum, Ede en Wageningen.