Met CRDL communiceren, als het met woorden niet meer gaat

Geplaatst op 16 mei 2018 in Locaties, Nieuws, Pieter Pauw.

Terug naar het nieuwsoverzicht

“Contact wordt weer betekenisvol.”

Voor mensen met dementie is communiceren niet altijd vanzelfsprekend. “Iedereen heeft behoefte aan contact, zeker wanneer je je door dementie onbegrepen voelt. In het Ontmoetingscentrum kunnen wij mensen daarbij ondersteunen”, vertelt Christa Brons, van het Ontmoetingscentrum (OC) van Pieter Pauw te Wageningen.

Vijf dagen per week kunnen mensen met beginnende tot gevorderde dementie terecht in het OC. De bezoekers ontmoeten elkaar en ondernemen activiteiten onder begeleiding van zorgprofessionals en vrijwilligers, die veel ervaring hebben met deze aandoening. Christa en haar collega’s volgen de ontwikkelingen rondom dementie op de voet. “Er zijn veel nieuwe technische hulpmiddelen die je kunt gebruiken om contact te maken of het geheugen te trainen. Denk aan de Tovertafel of een braintrainer”, vertelt zij. Toen zij onlangs Jolan Meijer de Nijs hoorde vertellen over de CRDL, was Christa dan ook gelijk geïnteresseerd. “Jolan was vroeger vrijwilliger bij ons. Met de CRDL, je spreekt dat uit als kredel, heeft zij een nieuwe manier gevonden om te communiceren met mensen die dat met woorden niet meer kunnen. Contact wordt op die manier weer betekenisvol.”

De CRDL is een onweerstaanbaar, prachtig ovaalvormig object van glad walnotenhout, dat vraagt om aanraking. In de houten behuizing zit software verborgen. “Twee mensen leggen er ieder één hand op en als zij elkaar vervolgens aanraken, wordt die aanraking vertaald in een geluid”, legt Christa uit. “Mensen met dementie worden hierdoor geprikkeld en ervaren een moment van contact met een ander. Heel bijzonder!” Tijdens een demonstratie in het OC liet Jolan de bezoekers en medewerkers de ervaring zelf ondergaan. “We hoorden muziek, vogels, stads- en boerderijgeluiden.” De CRDL schept een vorm van gelijkwaardigheid, waarbij iedere deelnemer op eenzelfde manier contact kan maken. “Zelfs als we met meer mensen elkaars hand vasthielden, kwam de energie van de CRDL nog door en deelden we samen de ervaring van geluid.” Jolan komt op verzoek langs bij verpleeghuizen of bij mensen thuis die van haar diensten gebruik willen maken.

Jolan demonstreert de CRDL Jolan demonstreert de CRDL2 Jolan demonstreert de CRDL1

Meer informatie over Jolan en de CRDL staat op www.parcoursbeleving.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vilente biedt thuiszorg, verzorg- en verpleeghuiszorg en aanvullende diensten in Renkum, Ede en Wageningen.