Korfballen in het verpleeghuis

Voor meneer Abbo was korfbal zijn lust en zijn leven. Nu woont hij vanwege dementie in St. Barbara. Omdat eerstverantwoordelijk verzorgende Anja het balletje aan het rollen heeft gebracht, staat er sinds kort een heuse korf in het woonzorgcentrum. “Mijn man is er blij mee! Heel mooi dat dat hier kan”, vertelt zijn vrouw die hem dagelijks bezoekt.

Door het maken van een levensboek, kwam Anja te weten dat korfbal een belangrijke plek inneemt in het leven van meneer Abbo. “Zijn dochter heeft het boek samen met haar vader gemaakt. Zo kwamen wij erachter dat hij postbezorger bij de PTT was. En dat hij een fanatieke korfballer was. Op de vereniging heeft hij zelfs zijn vrouw leren kennen. Door zijn dementie kan hij dit zelf niet vertellen. Nu we dit over hem weten, kunnen we het er wel samen over hebben. Dat is waardevol”, vindt Anja. Zij sprak hierover met de dochter van meneer Abbo en die regelde een echte korf. “Ik had zelf eigenlijk een speelgoedversie in gedachten en was aangenaam verrast toen ze met dit exemplaar binnen kwam.” De korf heeft een vaste plek in het woonzorgcentrum gekregen. De officiële bal is echter wel vervangen door een zacht alternatief. “We zijn tenslotte binnen”, zegt Anja glimlachend.

De medewerkers vinden het belangrijk om de bewoners goed te leren kennen. Daarom stimuleren zij familie of andere mantelzorgers om bijvoorbeeld samen een levensboek te maken, of te kijken naar andere manieren om iets te vertellen over het leven van hun dierbare. “Daar helpen wij graag bij. Want als je weet wat voor iemand belangrijk of waardevol is, kan je daar samen een goed gesprek over hebben. Voor mensen met dementie is dat vaak een stuk moeilijker. Als wij kunnen aansluiten bij hun belevingswereld, is dat heel fijn voor hen.”