IMG_2289IMG_2430

Hoogste punt woonzorgcentrum De ‘nieuwe’ Klinkenberg bereikt

Geplaatst op 14 juli 2017 in Nieuws.

Terug naar het nieuwsoverzicht

De ‘nieuwe’ Klinkenberg aan de Amsterdamseweg in Ede wordt een woonzorgcentrum dat plaats biedt aan honderddrieëndertig bewoners. In maart 2018 verwacht Vilente het in gebruik te kunnen nemen. Op vrijdag 14 juli is het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt en dat was reden voor een klein feestje.

 

Samen met toekomstige bewoners

Een aantal bewoners van de huidige Klinkenberg woonde het feestelijke moment bij op de bouwlocatie. Samen met hen, zorgmedewerkers en vrijwilligers van De Klinkenberg, een afvaardiging van de cliëntenraad, locatiemanager en bestuurder vierden de bouwvakkers het traditionele ‘Pannenbier’. Vanaf het dak van één van de gebouwen, vertrokken drie personen met de aannemer om het dakdeel te plaatsen dat het hoogste punt van de nieuwbouw markeerde.

“Tegenwoordig wordt er geen bier meer geschonken op de bouwplaats, dus laten we een frietkraam komen en trakteren we op patat met frisdrank erbij”, vertelt locatiemanager Patricia Vermeulen. Ook in het huidige woonzorgcentrum genoten bewoners en medewerkers mee. “Niet iedereen kon mee naar de bouwplaats en we wilden er wel graag met iedereen even bij stilstaan. In het huidige woonzorgcentrum kwam dus eveneens een frietkraam en trakteren we gezellig op een lekker bakje patat.”

Kleinschalig wonen

Het woonzorgcentrum wordt gebouwd op de voormalige locatie van de school Het Streek. “Een prachtige locatie, midden in de wijk en vlakbij het bos en voorzieningen”, vertelt locatiemanager Patricia Vermeulen. De geschakelde gebouwen voorzien in honderdtwintig ruime appartementen, met woonkamer, slaapkamer en badkamer. Per tien appartementen beschikken deze over een buurtkamer. “Daar ontmoeten bewoners, familie en vrijwilligers elkaar. Het is de plek voor gemeenschappelijke activiteiten, zoals samen koken en eten, of het organiseren van een gezellige muziekmiddag.” Daarnaast komen er dertien logeerappartementen voor kortdurend verblijf in De Klinkenberg. Het hofje en de tuinen om het pand, zijn toegankelijk voor buurtbewoners. “Er komen beweegtoestellen voor jong en oud, waar iedereen gebruik van kan maken. De hertjes en andere dieren die we in het huidige dierenweitje hebben, verhuizen ook mee.” Voor de toekomstige bewoners is het belangrijk om waar mogelijk aansluiting te vinden bij de buurt. “Door het park rondom ons woonzorgcentrum leuke functies te geven, hopen we op veel interactie met de buurt.”

Een open en veilige woonomgeving

“Het woonzorgcentrum biedt woonruimte met zorg aan mensen die veel zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen met een vorm van dementie of ouderen met complexe lichamelijke beperkingen.” Om hen zoveel mogelijk privacy en bewegingsruimte te geven, wordt in het gebouw slimme techniek toegepast. Zoals lerende camera’s. “Deze signaleren wanneer bewegingen afwijken van wat iemand gangbaar laat zien. Zo hoeft de verzorging niet voor ieder signaal de bewoner in zijn appartement te storen, maar alleen wanneer het signaal aangeeft dat er iets aan de hand is.” Daarnaast kan individueel worden bepaald waar een bewoner zich zelfstandig in of om het gebouw kan bewegen. “Het gebouw houdt daarmee een open karakter en biedt toch veiligheid voor mensen die kunnen gaan dwalen”, zegt Patricia Vermeulen. “Bij de één gaat de liftdeur wel open en bij de ander niet. Bewoners dragen hiervoor een sensor rond de pols of aan een collier.” Bij het ontwerp en de inrichting van het gebouw heeft Vilente veel aandacht voor het thuisgevoel. “We willen graag bereiken dat mensen hun leven zoveel mogelijk kunnen voortzetten op de manier waarop zij dat gewend zijn. En dat zij zich thuis voelen in hun nieuwe woning in De Klinkenberg.

Foto 1: Medewerkers Vilente en bouwbedrijf aan de Stegge bereiden zich voor op het hoogste punt
Foto 2: Bewoners zijn blij bij het zien van de nieuwe appartementen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vilente biedt thuiszorg, verzorg- en verpleeghuiszorg en aanvullende diensten in Renkum, Ede en Wageningen.