De helende omgeving van Het Beekdal

Geplaatst op 05 juli 2017 in Het Beekdal, Locaties, Nieuws, Planetree.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bewoners en medewerkers zijn het erover eens. Het ‘nieuwe’ Beekdal in Heelsum is een fijn huis om in te wonen en werken. “Het lijkt wel of we in een sterrenhotel wonen”, vertelt zuster Francisca Poppen over het nieuwe woonzorgcentrum van Vilente.
Bewoners Beekdal met Ramona op de bank_lr Huiskamer Beekdal_lr
< Ramona gezellig op de bank met bewoners van Het Beekdal in één van de nieuwe huiskamers >

Zuster Francisca woont in één van de ruime appartementen en staat met haar negentig jaar nog volop in het leven. “Straks als de tuin is aangelegd, hebben we hier een prachtig uitzicht op het achterliggende beekdal. Ik kan dan zo naar de overkant kijken.” De zuster voelt zich al zevenentwintig jaar thuis in Het Beekdal. Ze is er trots op dat ze nu een eigen slaapkamer, badkamer en klein keukentje heeft. Vooral het samen koken in de huiskamer stemt haar blij. “Het eten is erg lekker en het is zo huislijk. Ik mag wel op mijn gewicht gaan letten.”

In de gezamenlijke huiskamer zijn Ramona Evers en Sandra van den Born in de weer voor de bewoners. Een mevrouw staat op en zegt: “Is er nog een bank open? Ik moet nog betalen.” Sandra stelt de bewoner gerust. “Alles is al voor u geregeld, u hoeft niets meer te betalen.” De mevrouw gaat zitten, om later weer in herhaling te vallen. Er heerst een prettige, rustige sfeer in de huiskamer. Ramona vertelt dat dit niet in de laatste plaats door het gebouw en haar inrichting komt. “Het is overzichtelijk, vanuit de huiskamers heb je oog op alle appartementen.” Alles gebeurt hier in een rustiger tempo dan in het oude pand en dat heeft een positief effect op de bewoners, merkt ook de familie. “Een dochter vertelde dat haar moeder zo positief veranderd is. Wij zien dat ook. Sommige bewoners die eerst vaak mopperden, zijn nu veel blijer. Vaak zitten we gezellig even samen arm in arm op de bank”, vertelt Ramona. ”Laatst zei één van de bewoners: ‘mag ik even met mijn hoofd op jouw schouder?’ en ‘hou je nog een beetje van mij?’ Natuurlijk!, zeg ik dan. Als ik avonddienst heb, zeg ik thuis dat ik naar mijn tweede familie ga”, lacht Ramona.

De zorg wordt ondersteund door nieuwe technische snufjes. Deze zorgen voor een veilige omgeving, meer privacy en grotere bewegingsruimte voor bewoners. Dat maakt mogelijk dat Het Beekdal een ‘open gebouw’ is, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van bewoners.
Sandra en Ramona bereiden eten voor_lr  Zuster Francisca in haar nieuwe appartement_1_lr                       Sandra en Ramona bereiden het eten |                 Zuster Francisca Poppen is trots op haar nieuwe appartement
Het nieuwe Beekdal_gebouw West_lr                                                                             Het eerste gebouw is klaar. Voorjaar 2018 kan ook het tweede gebouw in gebruik worden genomen

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vilente biedt thuiszorg, verzorg- en verpleeghuiszorg en aanvullende diensten in Renkum, Ede en Wageningen.